+905364261405  info@capacitytravel.com
    
    
SARIHAN KERVANSARAYI KAPADOKYA

Sarıhan (Saruhan) Kervansarayı

2000 metrekarelik bir alanda yapılmış olan bu kervansarayın tarihi kadar mimarisi de ilgi çekici olup, görenleri etkilemeyi başarıyor. Açık kahverengi, pembe ve sarı renklerden oluşan kesme taşlarla (kervansarayın adını bu taşlardan aldığı söylenmektedir) oldukça özel bir mimariye sahip kervansaray tek katlı olsa da çok görkemli bir giriş kapısına sahiptir. Bu kapı Selçuklu mimarisinde Taç Kapı formu olarak bilinmektedir. Selçuklu Kervansarayları avlulu (yazlık), kapalı (kışlık) ve ikisinin birleşimi olan karma olmak üzere üç tipte yapılmaktaydı ve Sarıhan Kervansarayı da bunlar arasında karma tipte sayılan yapılardandır.

Dış ana kapının üst kısmı yer yer yıkılmıştır ancak tıpkı diğer sultan hanlarında olduğu gibi üzerindeki geometrik süslemeler hala dikkat çekiyor. Anıtsal ana kapıda ise, diğer kervansarayların tersine kubbeli köşk mescidi taşıyor. Avlu tarafına bakan mescit kapısı, İslam sanatındaki mimari yapılarda kullanılan geometrik bezeme şekli olan mukarnaslardan oluşan tromplarla çevrilmiş. Yapının sağında yer alan kapalı odaların üzeri tonozlarla örtülü olup, hepsinde dışarı açılan mazgal şeklinde pencereler bulunuyor.

Avluya açılan beş kapı bulunup, bunlardan ikisi oldukça basit yapılıdır. Diğerleri ise ana kapı gibi silme ve geometrik motiflerle bezenmiş, sanat eseri sayılacak nitelikte görselliğe sahip yapıdadır. Saruhan Kervansarayın geniş avlusu sol tarafında çeşmeli bir revak ile sağ tarafında hamam ve konaklama için kullanılan mekanları taşıyor. Hamam olarak kullanılan odanın, sağda yer alan kapalı odalardan en küçüğü olduğu biliniyor. Taş ustalarının küçük çizgiler halinde bıraktığı özel işaretler özellikle revaklarda (üstü örtülü sundurmalarda) göze çarpıyor. Giriş kapısının ihtişamı ve geniş avlusuna ters düşen şekilde aydınlık kubbesi çok sade bir mimariye sahiptir.

1991 yılında restore edilerek Selçuklu hanları tarafından yapılan son kervansaray olmasından ötürü hala çok önemli olan Saruhan Kervansarayı, ağırladığı misafirlerin atlarını bağlamak üzere kullandıkları kapalı bölümleri ve geniş avlunun kenarlarına yerleşmiş üstü açık yazlık odalardan oluşuyor. Avlunun sağ tarafındaki odalar kışlık, sol tarafındaki odalar yazlık tarzında yapılmış. Tek katlı ancak yüksek duvarlı bu kervansarayın merdivenlerle çıkılan üst kısmında küçük bir mescit bulunuyor.

Giriş Ücreti ve Bilgiler

1991 yılında restore edildikten sonra orijinal hali bozulmadan turizme kazandırılan, sıcak yaz günlerinde bile içerisinin serinliğiyle keyifli bir gezi deneyimi sunan kervansaraya girişte muzekart geçerli değil ancak giriş ücreti 2015 yılından bu yana 5 TL.

Kervansarayda saat 18:00 ve 21:00 olmak üzere iki defa Semazen gösterisi yapılıyor. Semazen gösterisinin fiyatı ise Euro üzerinden hesaplanıyor ve yaklaşık 100 TL olarak ücretlendiriliyor. Semazen gösterisinin ardından ziyaretçilere şerbet ikramı yapılıyor. Bu kervansaray, özel bir şirket tarafından 49 yıllığına kiralanan kervansaray özel organizasyonlar için de hizmet sağlıyor. Ayrıca burada uygun fiyatlı ve lezzetli yemeklerle karın doyurmak da mümkün oluyor. Semazen gösterileri için dikkat edilmesi gereken tek nokta fotoğraf çekimi ya da video kaydı yapılamaması; ancak gösteri dışında her yeri fotoğraflıyabiliyorsunuz.

Become Our Fan
on Facebook
See our Photos
on Instagram
Yukarı Mahaell fatih cad No 28/2 Uçhisar Merkez- Nevşehir • PHONE: +905364261405 • PHONE: +903842192977 • FAX: +903842192997   info@capacitytravel.com
Aktivite Kapadokya